zonnepanelen dakscan

Zonnepanelen blijven rendabel? Natuurlijk, LDS Energy legt uit waarom

De laatste weken krijgen wij veel vragen over berichten uit de media. De vragen gaan meestal over, er kan geen stroom meer worden geleverd aan het net, de energiemaatschappij vraagt geld voor het terugleveren van opgewekte elektriciteit en zonnepanelen zijn brandgevaarlijk. Met andere woorden er zijn veel vragen en onduidelijkheden over het wel of niet aanschaffen van zonnepanelen. Om het helder te houden geven wij vanuit LDS Energy antwoord op de meest gestelde vragen:

1. Kan ik nog zonnepanelen aansluiten op het net?
Ja, in bijna alle gevallen kunt u als particulier zonnepanelen aanschaffen en aansluiten op het net. Het netwerk waar u als particulier op bent aangesloten is vrij om op aan te sluiten. Een woning heeft meestal een hoofdaansluiting van 1 x 35A of 3 x 25A waar u zonder problemen zonnepanelen op kunt aansluiten. Kleine bedrijven hebben meestal geen hogere aansluiting dan 3 x 80A, ook hier kunt u zonder problemen op aansluiten. Het kan voorkomen dat in uw woonwijk het Voltage op zonnige dagen te ver oploopt, in dat geval zit er in uw omvormer een beveiliging waardoor de omvormer tijdelijk uitschakelt, dit is in bijna alle gevallen maar enkele minuten per dag. Hierdoor loopt u bijna geen energie mis. Mocht dit probleem zich vaker voordoen kan de netwerkbeheerder hier iets aan doen, in Limburg is dat Enexis. Heeft u een groot zakelijke aansluiting kan het inderdaad zo zijn dat u geen zonnestroom mag terugleveren, ook hier bestaan al slimme oplossingen voor. Echter particulieren en kleine bedrijven hebben hier geen last van.

2. Moet ik betalen voor het terugleveren van elektriciteit? 
Deze vraag is goed om dieper op in te gaan, het heeft vooral te maken met het type energiecontract. Er zijn op dit moment 3 varianten:

A. Het ouderwetste vaste contract: U kan hier gewoon terugleveren en salderen. Al uw opgewekte energie en die later in het jaar zelf verbruikt krijgt u 100% vergoed, dus goed voor zonnepanelen.

B. Het Variabele energiecontract: Dit betekend dat de energiemaatschappij in de loop van het contract uw tarieven naar boven of beneden kan bijstellen. Meestal gaat dit per kwartaal. Ook hier kunt u 100% van uw eigen opgewekte elektriciteit op jaarbasis weer zelf verbruiken en verrekenen. Voor zonnepanelen is dit dus ook een goed contract. 

C. Het dynamische energiecontract: Bij dit contract moet u goed opletten. U betaald in dit geval voor gas maar ook voor elektriciteit de marktprijs. Dit is voor zonnepanelen nu net het probleem. In de mooie maanden van het jaar wanneer u zonnepanelen optimaal werken is er veel stroom op het net. De tarieven kunnen dan zelfs negatief worden. Wanneer u dan stroom inkoopt betaald u niet maar krijgt u bijvoorbeeld € 0,40 per kWh uitbetaald. Gaat u met zonnepanelen op dat moment terug leveren betaald u juist € 0,40,- per terug geleverde kWh. Aangezien u de meeste opwekking heeft op momenten dat de tarieven vaak negatief zijn leveren zonnepanelen bij een dynamisch energiecontract minder op. Heeft u zonnepanelen of gaat u deze aanschaffen is het meestal verstandig om geen dynamisch contract af te sluiten. In de toekomst wanneer de overtollige elektriciteit direct verbruikt kan worden of deze lokaal wordt opgeslagen is dit probleem minder groot, de markprijs zal dan een stuk stabieler zijn dan deze nu is. Negatieve tarieven ontstaan dan minder snel. Mocht u nu al een thuis accu wensen kan LDS energy deze leveren.

3. Ik moet transportkosten voor mijn opgewekte zonnestroom gaan betalen. 
Op dit moment is er 1 energiemaatschappij die deze stap had gezet, maatschappij VandeBron ging deze stap zetten en gaat per direct in voor nieuwe klanten. Echter VandeBron is teruggefloten waardoor dit niet meer doorgaat. Dus dat is goed nieuws.

4. De Salderingswet gaat er per 1 januari 2025 vanaf, dan krijg je toch niks meer vergoed?
Het klopt dat de salderingswet afgebouwd moet worden vanaf 1 januari 2025, dit wil niet zeggen dat je helemaal niks meer terug krijgt voor de elektriciteit die je teruglevert, een redelijke marktprijs moet hiervoor betaald gaan worden. De komende jaren is het de bedoeling dat de salderingswet tot 2031 wordt afgebouwd, deze zal dus niet direct verdwijnen. Onderstaand een overzicht per jaar:

2023: 100%
2024: 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0% (markttarief) 

Echter is het de vraag of bovenstaande vanaf 2025 wel in kan gaan. Verschillende politieke partijen zijn tegen het afschaffen van de salderingswet. Verder is het nog niet voor iedereen technisch mogelijk om precies aan te geven hoeveel kWh je hebt teruggeleverd. Vooral de mensen met een ouderwetse draaischijfmeter kunnen niet zien hoeveel er is teruggeleverd. Hierdoor kan je ook geen verrekening laten plaatsvinden. De kans is dus groot dat de afbouw van de salderingswet weer wordt opgeschoven. In de laatste 10 jaar is dit al vaker verschoven. Het deel wat je zelf opwekt en direct verbruikt is de grootste winst, door slim om te gaan met verbruik en opwek is het al mogelijk tot 70% in huis te houden. Met de huidige energietarieven is een systeem dan nog extreem rendabel.

5. Zonnepanelen zijn brandgevaarlijk 
Zonnepanelen zijn niet gevaarlijk wanneer deze door een erkende installateur zijn geplaatst. LDS Energy heeft installQ, Solar Specialist, erkende elektriciens in dienst en werkt daarnaast ook nog altijd veilig omdat wij VCA twee sterren hebben. Kwaliteit staat bij LDS Energy voorop, hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor een brand. 

Conclusie 
Zonnepanelen aanschaffen is dus wel degelijk een goede investering. De terugverdientijden zijn nog steeds erg kort waardoor mensen honderden tot wel enkele duizenden euro’s per jaar kunnen besparen, dit is natuurlijk afhankelijk van uw situatie. Onze adviseurs van LDS Energy kunnen u hier goed over informeren.

Vraag vrijblijvend een offerte aan>>

Terug naar nieuwsoverzicht