zonnepanelen dakscan

Wat betekend de zogenoemde “zonnepanelen boete” nu werkelijk voor de terugverdientijd?

Het afgelopen jaar was erg onrustig op de energie markt. De stijgende energie prijzen zorgden voor grote onrust onder consumenten. Het betekende een enorme groei in de zonnepanelen markt. De panelen waren niet meer aan te slepen. Vaak lag de terug verdien tijd van de zonnepanelen onder de 3 jaar. 
Tegelijkertijd zijn er nog een aantal vraagtekens: wat gaat er met de salderingsregeling gebeuren? Gaan energie maatschappijen boetes opleggen en wat is je terug geleverde energie dan nog waard?

Wat betekenen de Vandebron toeslagen nu echt voor je terugverdientijd?
Vandebron is de eerste energie maatschappij die zonnepanelen eigenaars een toeslag gaat berekenen voor het terug leveren van stroom. Wat betekend dit nou voor je terugverdientijd?
Wat van de bron volgens hun eigen website gaat bereken is ongeveer gemiddeld onder de 10 cent per kwh aan toeslag. Als je kijkt naar de gemiddelde PV installatie die wij leggen zie je dat particulieren ongeveer 30% van de stroom zelf verbruiken en dat ongeveer 30% terug het net op gaat. 

Een reken voorbeeld:
-    De zonnepanelen leveren op 4500kwh op jaarbasis
-    30% is eigen gebruik  = 1359kwh
-    70% gaat terug het net op = 3150kwh
-    Bij Vandebron valt dit in schaal 4 dat is 348 euro extra per jaar.

Uitgangspunten
Als je nu gaat kijken wat de gevolgen zijn voor je terugverdientijd, dan kom je op de volgende berekening uit:
•    Investering: 6750 euro (1,5 euro/Wp)
•    Elektriciteitskosten: 0,4 euro/kWh.

Bij een normaal contract ga je dan besparen:
-    4500kwh x 0,4= 1800 euro per jaar
-    De terugverdientijd is dan 6750euro /1800 euro=3.8 jaar.

Bij een contract met Vandebron ga je besparen:
-    Extra kosten  Vandebron is 348 euro
-    4500kwh x 0,4= 1800 euro per jaar – 348 euro aan Vandebron= 1452 euro
-    De terugverdientijd is 6750 / 1452= 4.6 jaar. 
(Let op in de rekenvoorbeelden neem ik niet de afbouw salderingsregeling mee aangezien we nog niet weten wat daarmee gaat gebeuren).

Een partij zoals milieu centraal gaf echter aan dat de terugverdientijd van zonnepanelen kan oplopen tot 25 jaar. Ze doen hierbij een aantal aannames voor de toekomst die niet erg aannemelijk zijn. Zo gaan ze ervan uit dat de kosten voor stroom flink gaan dalen en dat er bepaalde terug lever vergoedingen zijn. 
Aan de hand van de bovenstaande reken voorbeelden zie je dan ook dat een zogenaamde “zonnepanelen boete” de terug verdientijd minimaal doet beïnvloeden. Zonnepanelen zijn  nog steeds de best renderende duurzaamheidsmaatregel die je kunt nemen met een terug verdien tijd onder de 5 jaar. Wij plaatsen onze zonnepanelen installaties zo optimaal mogelijk zodat u zoveel mogelijk van de stroom zelf kunt gebruiken.

Neem contact met ons op voor meer informatie of een advies gesprek. 

Terug naar nieuwsoverzicht